I truppgymnastik tränas och tävlas det lagvis i grenarna tumbling, trampett och fristående. Varje gymnast bedöms individuellt men man tävlar som ett lag. På tävlingar för de lägre åldrarna tittar man endast på hur hela laget presterar tillsammans och där görs ingen individuell bedömning alls.
Tumbling
På matta, voltgolv eller tumblinggolv utför man olika kombinerade serier. Övningarna komponeras vanligtvis ihop till tre olika varv vid tävlingarna.
Svårighetsgraden varierar beroende på vilken klass/nivå man tävlar på. I de lägre klasserna kan serierna innehålla grundövningar såsom handstående och hjulningar. I de högre klasserna ökar svårighetesgraden och serierna kan bestå av t.ex. rondat, flickflack, handvolt och fira volter.
Trampett
Gymnasterna utför hopp på trampett eller satsbräda. Hopp över pegasus/plint förekommer också. Hopp över pegasus/plint kan t.ex. vara grenhopp eller överslag.
På tävling genomför varje trupp vanligtvis tre olika hoppserier.
Fristående
Gymnastikgruppen utför tillsammans ett program med rörelser till musik där balansmoment, hoppmoment och formationsförflyttning ingår. Det kan även ingå kraftmoment i rörelserna. På lite mindre tävlingar och för yngre gymnaster ersätts ofta friståendet av en gren som då kallas A lá Oscar eller Show/Dans. I de fallen finns det inga krav på vilka moment som ska ingå i framträdandet utan då är det utstrålning och publikfrieri som räknas.